O nas

Društvo Makkon je skupnost za skupnost. Gre za odprto združenje, kjer se srečajo kreativnost in znanje. Kot društvo smo uradno osredotočeni na japonsko pop-kulturo - animeji, mange, ipd.. Pa vendar Društvo Makkon sprejema najrazličnejše člane s širokimi interesi in željo po spoznavanju. Starostne omejitve ni, vendar pa tisti pod 15 let potrebujejo dovoljenje starša.

V Društvu Makkon svoja zanimanja, talente in uporabnosti njih odkrivamo s podporo in spodbudo sočlanov. Med seboj ohranjamo prijateljske vezi in skrbimo za to, da vsakdo najde svoje mesto v družbi. Povezuje nas želja po novih spoznanjih, različnih dogodivščinah, predvsem pa sprejemanju med sovrstniki.

Društvo Makkon deluje iz ozadja. Srečujemo se na socialnih medijih, se dobimo za kakšen movie-night, na družabnih igrah, in vsaj enkrat na leto na pikniku. Seveda pa lahko vsak član zorganizira kakšno druženje/zabavo.

Tudi vaša zgovornost ali pomanjkanje le te ni omejitev. Društvo Makkon dovoljuje tudi bolj zadržan pristop, in vam daje čas, da se na našo družbo navadite. Nismo vsiljivi in brez težav nas lahko tiho spremljate iz kota, dokler se sami ne želite pridružiti pogovoru. Pri Makkonu nam socialna anksioznost - strah pred pozornostjo - ni tuja. Če imate slab dan in si želite družbe brez sodelovanja, ali pa ste pač takšne sorte, lahko v naši družbi mirno berete knjigo ali se igrate s telefonom, brez da bi kogarkoli užalili.

Če torej niste škodoželjni, temveč bi radi dobili prijatelje, od katerih se lahko veliko naučite, je Društvo Makkon kot nalašč za vas.

Pridružitev Društvu Makkon

Društvo Makkon se uradno srečuje enkrat letno na pikniku, kjer izvolimo nove člane odbora. Članarino Makkon poravnate na samem dogodku, kjer tudi prejmete razne bonitete za vaše darovanje. Ob plačilu je potrebno izpolniti podatke, da vas vnesemo kot Makkon člane. Vsako leto boste vsaj enkrat povabljeni na piknik ali kakšne delavnice.

Ugodnosti

Organizacijska ekipa je vedno obveščena o zanimivih dejavnostih, konvencijah in podobnih srečanj v Sloveniji. Če si tega želiš, kar vprašaj. Na dogodku Makkon imate člani kar nekaj prednosti. Nekaj izmed njih:

 • Popust na artikle ustvarjalcev organizacijske ekipe (sporočeno na dogodku).
 • Članska sponka, ki nudi raspoznavnost na dogodku.
 • Prvi dve vrsti v predavalnici sta rezervirani za člane Makkona med cosplay tekmovanjem.

Pravila Duštva Makkon

 • V Društvu Makkon varujemo ugled društva in imamo spoštljiv odnos do drugih članov društva.
 • Društvo Makkon ne diskriminira. Kljub različnim okusom in mnenjem se vsi spoštujemo.
 • V Društvu Makkon sledimo zakonom in se ne spuščamo v ilegalne vode.
 • Pretepanje, nadlegovanje in podobna obnašanja ne bodo tolerirana znotraj Društva Makkon, ali pri sodelovanju z nečlani Društva Makkon. Spoštujemo zasebni prostor.
 • V Društvu Makkon smo mladim prijazni, zato ne toleriramo nudenja kakršnihkoli opojnih substanc osebam pod 18 let.
 • V društvu Makkon smo prijazni, in ponujamo pomoč tistim, ki jo zares potrebujejo.
 • Društvo Makkon sodeluje z ostalimi društvi, zato pomagamo s sodelovanjem na drugih dogodkih, ki niso organizirana s strani Društva Makkon, vendar spadajo v našo stroko.
 • Društvo Makkon spoštuje okolico, in zato vedno za sabo pospravimo.
 • Društvo Makkon skrbi in venomer dopolnjuje svojo knjižnico mang.
 • Društvo Makkon je še posebej spoštljivo do cosplayerjev in njihove opreme. Zato se le teh ne slika ali dotika brez privolitve cosplayerja.
 • Za vsa vprašanja glede Društva Makkon se lahko obrnite na našo Facebook stran ali na mail: makkon.festival@gmail.com

Zgodovina

Sami začetki Makkona so bili definitivno zanimivi in napeti. Prvi Makkon (2012) je imel to nesrečo, da je mesec pred dogodkom izgubil obljubljen prostor. Gostovalna šola je namreč prekinila dogovor. Izjemna sreča pa nas je predstavila predanemu oboževalcu, s pomočjo katerega smo uspeli najti nadomestni prostor v Šolskem centru Ljubljana na Aškerčevi 1. Podobno so se izkazali posamezniki, ki so uredili ozvočenje, pripeljali mize, preproge in druge potrebne elemente. Darovali so svoj čas in spekli dobrote za prvi slovenski Maid cafe. Pomoč so nudili tudi Animov in drugi odlični predavatelji in voditelji delavnic, ki so bili pripravljeni deliti svoja strokovna znanja. Dve izjemno talentirani umetnici, Valentina Remenar in Ana Ambrož, sta poskrbeli za Makkonovo grafično podobo z legendarno ilustracijo plakata in navihano Makkonovo lisičjo maskoto Maki. Ravno na tem prvem Makkonu se je pokazalo, da delamo dogodek za neverjetne ljudi. Vse to je navdušilo našega Mariborskega organizatorja, da je naslednja tri leta izpeljeval svoj manjši Chibi Makkon dogodek v Mariboru.

Drugi in tretji Makkon (2013 in 2014) sta se odvila v Kino Šiški. Lokacija je bila neverjetna, saj je bilo čutiti bližino centra in dobro povezanost s potniškim prometom. Kino Šiška je pripomogel tudi k oglaševanju. Oboje je obiskovalcem olajšalo dostop do dogodka. Prvič smo imeli na voljo pravi oder, predstavitveno opremo in odlično ozvočenje. Dogodek je s tem zares zaživel. Makkon se je v Kinu Šiški bohotil z digitalno razstavo, večjim sejmom, jezikovnim delavnicam iz Genki centra in poplavo cosplayerjev. Leto 2014 nam je tudi odprlo državne meje s prvim »mednarodnim nastopom«, ko je na našem odru nastopila hrvaška plesna skupina MiST. Na stopničkah cosplay tekmovanja pa se je pojavil italjanski tekmovalec v kostumu Creeperja iz video igre Minecraft.

Zaradi velikega obiska, se je bil Makkon 2015 premaknjen na Fakulteto za računalništvo in informatiko. Nov prostor je bil večji, novejši in je omogočal lažje gibanje množice. S tem pa so prišli tudi novi izzivi. Oder in ozvočenje smo organizatorji postavljali sami po svojih najboljših močeh. Povezali smo se z Mariborsko skupino Animoku in ljudem predstavili Papercraft, LARP, 3D tisk in Kamishibai za ljubitelje japonskih pravljic. Kar nekaj navdušenja je požela tudi nova ritmična igra Osu. Med samim dogodkom pa nas je nenapovedano obiskala skupina SAGA, ki je imela koncert isti dan po Makkonu.

5. obletnica Makkona (2016) je predstavljala izpopolnitev potenciala tako organizatorjev kot prostorov Fakultete za računalništvo in informatiko. Tako smo na dogodku imeli čast gostovati finalni turnir v igri Weiss Schwarz. Končno smo lahko realizirali manjši »Artist Alley«, kjer je bilo omogočena prodaja umetnin različnih slovenskih talentov. Množica je uspešno dobila dolgo željene karaoke in predvajanje animejev. V spomin petega leta so se med nagradami tekmovanj izdajale celo medalje.

Sodelovanje

Animov - [Društvo ljubiteljev Animiranih filmov, Stripov in družabnih iger Animov. Cankarjev drevored 50, 6310 Izola - Isola.] Organizira letni dogodek Anime v Izoli, za katerega tudi vsako leto iščejo prostovoljce. Več o Animov na: https://animov.si/

Animoku - [KUD ZLATI GOBLIN - Oddelek za azijske kulture, animeje in mange Animoku HQ Sokolska ulica 108, 2000 Maribor.] Animoku organizira letni dogodek MokuMatsuri v Mariboru, ki pa ima vsako leto svojo novo tematiko. Več o Animoku na: https://animoku-hq.blogspot.com/p/o-nas.html

Tama - Tama organizira letni dogodek TamaGo v Postojni, za kar iščejo čim več kontaktov.

Na Meji Nevidnega - Na Meji Nevidnega ima svojo ekipo, ki pa letno organizira dogodek Na Meji Nevidnega, ki pa se bolj kot na anime osredotoča na splošni fantazijski žanr. Več o njih na: https://nmn.si/

Genki Center - [Japonski izobraževalni in kulturni center. Brilejeva ulica 13, 1000 Ljubljana.] Genki center organizira zares vrhunske tečaje povezane z Japonsko. Pri njih se lahko naučite japonskega jezika, kanji pisave in kulture. Tečaji se prilagajajo glede na predznanje - vse od popolnih začetnikov do naprednih poznavalcev japonske. Vsako leto Genki center s pomočjo Japonske ambasade organizira dogodek Dan Japonske. Samostojno pa organizira in sodeluje pri mnogih dogodkih in delavnicah. Več o Genki Centru na: http://www.genki-center.com/

Vizitka

Predsednik društva: Andraž Žagar
Sedež društva: Toplarniška ulica 7, 1000 Ljubljana
Kontaktni mail: makkon.festival@gmail.com